Apartmani Adriana Omišalj

Deutsch English Hrvatski


Kontakt

Kontaktirajte nas:


Tel +385 51 847 664


Sol-tours d.o.o.


Otkrijte otok Krk

Krčki most

Krk je najveći otok u Republici Hrvatskoj. Najsjeverniji je otok na Sredozemlju. Administrativno središte je grad Krk. Otok je mostom povezan s kompnom i time je njegova pristupačnost neupitna. Povrh mosta, na otoku se nalazi i zračna luka Rijeka blizu Omišlja. Otok Krk je otok sa najviše naseljenih mjesta na Jadranu. Otok Krk je zahvaljujući naklonoj klimi i pristupačnosti bio naseljen još od prapovijesti.

Među 1185 otoka u Hrvatskoj jedan je zlatni, Insula Aurea - otok Krk. Smješten u središtu Kvarnerskog zaljeva, prepoznat je kao jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta. Blaga mediteranska klima, povoljan geografski položaj te raznolikost prirodnih i kulturnih ljepota, još su mu u antici odredili naziv "zlatni otok". Kulturološko nasljeđe priskrbilo mu je još jedan naziv - kolijevka hrvatske kulture - a početkom dvadesetog stoljeća prozvaše ga i "šestim kontinentom".

Kroz otok prolazi 45. paralela, najduži mu je dio 38, a najširi oko 20 kilometara. Obala je duga oko 190km. Najbliže udaljeno kopno je svega stotinjak metara a susjedni su otoci Cres, Goli i Rab; pripada mu i više otočića (najveći Plavnik ima 17km, a manji Školjić samo 400m obale). Otok Krk ima neobično raznolik reljef, penjući se od sjeverozapada prema jugoistoku - od slikovitih pitomih draga i uvala preko plodnih polja i gustih šuma sa submediternaskom vegetacijom, do predjela gologa krša i pravog planinskog krajolika. Na Krku su tri potoka i dva jezera.

Na najvišem planinskom vrhu, Obzovi (570m), posjetitelj zaboravlja da se nalazi na otoku. Tu je i više svojevrsnih fenomena - npr. krčka flora sadrži oko 1400 vrsta kopnenog bilja, gotovo polovicu ukupne flore u Hrvatskoj. Jedinstvena biljka "Barbašova Lazarkinja" svjetski je raritet, raste na svijetu jedino u bašćanskoj uvali.

I u fauni ima rariteta, vrste ptica npr. kreću se od orlova / supova, do orijentalnog stepskog "vrškog tića". Cijelom tom kompleksnom kontrastu prirodnih osobina treba pribrojiti i mediteransku klimu - topla ljeta i blage zime, hladni kopneni vjetar sa sjeveroistoka - buru i vlažni jugo, te ljetni ugodni zapadnjak - maestral.

Doslovno svi putovi vode na Krk: s kopna - preko Krčkog mosta; s mora - brodovima u luke ili lučice, te trajektima u pristanište Valbiska, iz zraka - avionom u zračnu luku Rijeka kod Omišlja.

Samo je 30 kilometara otok Krk udaljen od grada Rijeke - prometnog, poslovnog, trgovačkog, sveučilišnog i kulturnog središta Kvarnera. Bez obzira koji put odabrali, dolaskom na otok Krk, uvjerit ćete se da zlatni otok odlikuje jedinstvo raznolikosti - spoj sadašnjosti i prošlosti, suvremenosti i arhaičnosti, legende i stvarnosti.

Od davnina se vjeruje kako je otok Krk sudbinski povezan s brojkom sedam: u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi po redu knez Frankopan, bio je posljednji krčki knez. Danas otok Krk ima sedam središta.

Otkrijte naš otok - upoznajte njegove čari i bogatstva u svako godišnje doba: prokrstarite njegovim prelijepim raznolikim mjestima, posjetite tisućljetne spomenike, muzeje i galerije. Udahnite zdravlje pješačeći romantičnim šetnicama uz more ili divljim pastirskim stazama kamenjara. Uživajte u čarobnim okusima krčke kuhinje i suptilnom domaćem vinu. Iskoristite boravak za užitke koje vam pruža cijeli otok u punini svoje bogate i raznovrsne smještajne, turističke i ugostiteljske ponude.
Otkrijte grad Omišalj    Naše plaže    Otkrijte naše apartmane